احتمالا کم و بیش در مکالمات خود یا دیگران به شوخی یا توهین واژه روانی، دیوانه یا اصطلاحاتی از این دست را شنیدید. اما بیش از آن که این اصطلاحات، یک واژه باشد، بیماریهایی هستند که بسیاری از افراد، به طور آگاه یا ناآگاه با آن دست و پنجه نرم میکنند. مراجعان زیادی هستند که برای حل کردن معضلی که با آن روبرو بوده به دنبال پیدا کردن روانپزشک یا روانشناس هستند در حالی که تفاوت این دو را نمیدانند. اگر برای شما هم سوال است که روانپزشک کیست باید گفت دکتر روانپزشک، یک متخصص اعصاب و روان است که کار تشخیص و درمان بیماریهای روانی را به عهده دارد. در این زمینه دکتر علی کربلایی روانپزشک و متخصص اعصاب و روان در تهران برای آگاهی و خدمت رسانی به شما عزیزان، آماده است. اگر در زمینه روانپزشکی یا روانشناسی نیاز به راهنمایی بیشتر دارید، همراه ما باشید.
متخصص اعصاب و روان (روانپزشک) کیست؟
پزشکی شامل تخصصهای متفاوتی از جمله چشم پزشکی، داخلی، قلب و عروق و... است. روانپزشکی نیز یکی از شاخههای پزشکی محسوب میشود. روانپزشک، یک متخصص اعصاب و روان است که بعد از هفت سال تلاش و تجربهای که در رشته پزشکی داشته، به صورت تخصصی در رشته اعصاب و روان به مدت ۴ سال درس خوانده و امتحان تخصصی رشته اعصاب و روان را داده و قبول شده است. در درمان بیماری، روانپزشکها طیف وسیعی از درمان را ارائه میدهند، مانند دارو درمانی، درمان روانشناختی که به آن روان درمانی یا گفتگو درمانی نیز گفته میشود و درمان از طریق روشهای تحریک مغزی و... توصیههای روانپزشکان میتواند رژیم غذایی، بهداشت خواب و بسیاری از عادات روزانه شما را در برگیرد که با توجه به اطلاعاتی که شما به دکتر میدهید، روشهای درمانی مختلفی را در پیش خواهد گرفت.
دکتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک دکتر کربلایی
ویژگیهای یک روانپزشک خوب چیست؟
اگر تا به حال گذرتان به کلینیکهای روانپزشکی افتاده باشد، احتمالا تجربه برخورد با روانپزشک را داشتهاید. به نظر شما یک روانپزشک خوب چه شخصی است؟ در ابتدا باید گفت نه تنها روانپزشک که حتی یک دکتر خوب، کسی است که برای بیمار یا مراجعه کننده خود وقت گذاشته و با دقت و صبوری به حرف او گوش دهد. جلسه اول همیشه برای مراجعه کنندگان اهمیت زیادی دارد. در این جلسه جنبههای مختلف زندگی فرد و شرایط او ارزیابی میشود و برای تکمیل تشخیص ممکن است از نقشه مغزی یا تستهای روانسنجی در طی جلسات، استفاده شود.
یک روانپزشک خوب، صرفا کسی نیست که داروهای متعدد با دزهای زیاد را برای بیمار تجویز کند. بلکه بهتر است حداقل دارو با حداقل دز مصرفی برای بیمار تجویز شود که برای بیمار کمترین عوارض را به همراه داشته باشد. روانپزشک برای تکمیل روند درمان، مراجعه کننده را به روان درمانی یا روشهای تکنولوژیک ارجاع میدهد. یک روانپزشک خوب، قبل از هرچیز بایستی شما را در جریان اطلاعات زیر قرار دهد:
- چرا روش درمانی موردنظر را برای شما توصیه میکند؟
- فرایند درمان به چه صورت است؟
- عوارض جانبی داروها و درمان چیست؟
- آیا خطرات درمانی وجود دارد؟
- هزینه آن چقدر است؟
در نهایت پس از قرار دادن این اطلاعات شما تصمیم میگیرید که این روش درمانی را قبول دارید یا خیر.
چه زمانی باید به متخصص اعصاب و روان مراجعه کرد؟
در همه کشورهای پیشرفته دنیا، مراجعه به روانپزشک یا روانشناس یک امر طبیعی است که همه افراد از آن استقبال کرده و هر کسی حداقل سالی یک بار هم که شده برای مشکلات زندگی خود به مشاور یا روانشناس مراجعه کرده و برای امور مختلف زندگی خود از او کمک میگیرد. تقریبا برای تمام تصمیمهای مهم مثل ازدواج، مهاجرت یا هر تصمیم مهم دیگری در کشورهای پیشرفته، به مشاور مراجعه میکنند و به همین دلیل امری کاملا عادی است. درنتیجه زمان دقیق و مشخصی برای مراجعه وجود ندارد. با هر بهانهای و هر زمانی که میتوانید، به مشاور مراجعه کنید. مراجعه به روانشناس یا روانپزشک در هر زمانی، در بدبینانهترین حالت ممکن، اگر برایتان فایده نداشته باشد، ضرری هم ندارد.
همانطور که توصیه میشود که همه ما سالیانه چکاب کلی انجام دهیم تا از وضعیت سلامت جسمانیمان باخبر شویم، اگر همه ما چکاپ روانی را نیز در کارهایمان قرار دهیم، میتوانیم به موقع از بروز بسیاری از مشکلات روحی دیگر جلوگیری کنیم. بسیاری از بیماریها و مشکلات حاد روانی مثل جنون رفتاری، پرخاشگری یا سایر بیماریهای روانی، ابتدا یک بیماری کوچکی در حد افسردگی فصلی بوده، که بدون درمان، به حال خود رها شده است. دقیقا مثل سرماخوردگی! زمانی که سرماخوردگی خود را نادیده بگیرید و بگذارید کهنه شود، سالها بعد میبینید به صورت بیماریهای بزرگتری جلوه میکند، که زمینه ساز آن همان سرماخوردگیهای کوچکی بوده که نادیده گرفته شده است. زمانی که فرد علائمی همچون اضطراب، احساس ناامیدی مفرط، بیخوابی یا بدخوابی، کاهش یا افزایش اشتها، مشکلات جنسی، وسواس، رفتارهای غیرطبیعی، حرفهای غیرطبیعی و... دارد یک متخصص روانپزشکی میتواند کمک موثری برای او باشد.
بیشتر بخوانید: مشاوره جنسی یا سکس تراپی چیست؟ چه زمانی به مشاوره جنسی نیاز دارید؟
دکتر اعصاب و روان به درمان چه بیماریهایی میپردازد؟
اگر بخواهیم بیماریهای اعصاب و روان را دسته بندی کنیم، میتوان دستههای زیر را برای آن نام برد:
- اختلالات مربوط به نوباوگی، کودکی یا نوجوانی
- هیجانی و خلقی
- اسکیزوفرنی
- زوال عقل
- مصرف مواد و اعتیاد
- اضطرابی و وسواسی
- سایکوسوماتیک (روانتنی)
- اختلالات تجزیهای
- روابط جنسی
- عادات غذایی
- خواب
- ساختگی(ابراز عمدی برای وانمود کردن به بیماری)
- کنترل تکانه(مثلا دزدیدن چیزهایی که فرد به آن نیاز ندارد.)
- شخصیتی
به طور کلی، یک دکتر اعصاب و روان، به درمان بیماریهایی همچون وسواس، افسردگی، اختلال دوقطبی (بای پولار)، اسکیزوفرنی، اختلالات سایکوتیک، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال بیش فعالی و کم توجهی و ....میپردازد.
بهترین دکتر روانپزشک برای درمان شما چه اقداماتی انجام میدهند؟
بهترین دکتر اعصاب و روان در تهران، در کلینیک دکتر کربلایی حضور دارد. در این کلینیک، ابتدا اولین ویزیت روانپزشکی انجام میشود که معمولا یک ربع تا نیم ساعت زمان میبرد. ابعاد مختلف بیمار با روشهای تشخیصی مختلف مثل تست روانسنجی و نقشه مغزی انجام میشود. دستگاه نقشه مغزی که در این کلینیک مورد استفاده قرار میگیرد، برند معتبر استرالیایی با کیفیت و دقت بالا در نوع ۳۹ کاناله است. همچنین دستگاه تی دی سی اس (TDCS) و آرتی ام اس (rTMS) که از برترین برندها و توسط تکنسینهای کارآزموده انجام میشود.
دکتر کربلایی متخصص اعصاب و روان در تهران
تقریبا غیر ممکن است که بتوانید بدون تحقیق و پرس و جوی کافی یک دکتر روانپزشک و روان درمانگر خوب پیدا کنید که روشهای درمانی او برای شما موثر واقع شود. در عوض، اگر به دنبال یک دکتر روانپزشک خوب در تهران هستید، کلینیک دکتر کربلایی با مدیریت ایشان میتواند پاسخگوی شما باشد. دکتر کربلایی که خود از روانپزشکان کاربلد میباشد، به عنوان متخصص اعصاب و روان تهران در این مجموعه فعالیت میکند. کلینیک دکتر کربلایی به عنوان مرکز بیوفیدبک در تهران، از دستگاههای مجهز، بهروز و پیشرفته در این حوزه مثل rtms، نوروفیدبک و... استفاده شده است.
TMS یا تحریک مغناطیسی مغز چیست؟
سوالات متداول در مورد بیماری های اعصاب و روان
- آیا داروهای اعصاب اعتیاد آورند یا نه؟
اکثر داروهای روانپزشکی اعتیادآور نیستند. اگر مراجعه کننده به هر کدام از داروها حساس باشد، باید با پزشک در میان بگذارد تا آن دارو برایشان تجویز نشود.
- آیا داروها باید تا آخر عمر مصرف شوند؟
جواب این سوال عموما منفی است. یعنی مصرف داروها یک دوره معلومی مثلا هفت ماه یا یکسال دارد. به طور کلی هر زمانی که لازم به مصرف دارو باشد نهایتا برنامه پزشک مبنی بر قطع دارو خواهد بود. هر چند در موارد محدودی ممکن است لازم باشد داروها تا آخر عمر مصرف شوند.
- اگر مشکل روانی داشته باشیم باید به روانپزشک مراجعه کنیم یا روانشناس؟
تشخیص این مورد توسط خود فرد امکان پذیر نیست. اما در اولین مراجعه، خود روانپزشک تشخیص میدهد که مشکل فرد مربوط به کدام شاخه است. اگر نیاز به درمان دارویی باشد،خودش دارو تجویز میکند و در صورتی که بیش از دارو نیاز به گفتگو درمانی باشد، روانپزشک او را به روانشناس ارجاع میدهد.
- از کجا بفهمم برای مشکل عصبی که دارم باید به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنم؟
این تشخیص بر عهده دکتر شما است. با توجه به وضعیت و شرایط شما، روانپزشک از همان جلسه اول، به شما میگوید که برای مشکل خود، با او ادامه دهید یا ارجاعتان میدهد.